Vandring – Bra aktivitet så länge du ger det lite eftertanke

Vandring är en mycket rolig tidsfördriv, oavsett om du är ung eller gammal och om du gillar att spendera tid ensam eller i sällskap med andra människor. Men vandring är också mycket mer än bara en “promenad i parken” och det tar lite förutseende.

Om du aldrig har provat vandring kan du föreställa dig det som lite mer än att gå.

Du väntar på en rolig dag och släpper sedan på dig ett par shorts, en t-shirt och ett par skor eller stövlar som sticker ut, dyker upp en termos och några smörgåsar i ryggsäcken och iväg. Visst är det en rättvis beskrivning av några vandringar som är lite mer än en ursäkt för att få lite frisk luft och lite motion och njuta av landsbygden samtidigt. Men även om det är så här de flesta vandrare börjar, vill de omedelbart bredda sina horisonter och deras tankar vänder sig till att utforska det råare landskapet och vandra längre sträckor, vilket ofta kräver en eller två nattstopp längs leden. Så hur gör du övergången från att vara en eftermiddagsvandrare till något av en mer seriös vandrare? Det första du behöver göra är att komma i form och det betyder att du gradvis ökar längden på varje vandring och lägger till i några av de mer krävande landskapen. Men sakta ner. Kanske den främsta anledningen till att människor ger upp nästan innan de börjar är att de försöker göra för mycket för snabbt och sluta antingen bli sårade eller bara ha så mycket smärta och värk att de bara bestämmer att det räcker.

Det är också en bra idé att lägga till några allmänna övningar i din dagliga rutin.

När du gör detta koncentrerar du dig inte bara på dina fötter. Många nybörjare tycker att eftersom vandring i huvudsak är en form av promenader, är det ett ben som tar på sig belastningen och därmed behöver förstärkas. Du kommer dock att bli förvånad över hur många muskelgrupper i kroppen som spelar in när du klättrar. Ett allmänt program för träning av hela kroppen för att stärka dina muskler och ge dem flexibilitet kommer att göra underverk för din vandring. Vandring kräver också ett hälsosamt kardiovaskulärt och lungsystem, så få ett fungerande hjärta och lungor med ett bra program eller aerob träning. Men återigen, ta det långsamt och bygg dig upp gradvis under veckor, snarare än dagar. Detta är också en bra tid att köpa lämplig utrustning och åtminstone behöver du ett bra par vandringsskor, tillsammans med matchande vandringsstrumpor. Dina stövlar måste vara snygga, bekväma och stödjande och de måste också vara vattentäta. Eftersom du förmodligen vandrar i en mängd olika förhållanden är det en bra idé att få några vandringsbyxor istället för shorts, liksom några långärmade skjortor. Detta kommer att hålla ut vädret när det behövs, men skyddar dig också från repor, repor och insektsbett. Först behöver du också en bra ryggsäck och vill ta med dig allt du behöver för att vandra. Tanken på att leva från marken kan verka tilltalande, men tills du har en intim kunskap om växtlivet bör du undvika att äta något du inte riktigt tror på, inklusive saker som vilda bär och svamp. Du bör också undvika att dricka vatten. Naturligt klart strömvatten kan verka naturligt och friskt men jag minns väl min mamma och jag dricker kristallklart vatten när det smälter direkt från glaciären och sedan tillbringade de närmaste tre dagarna i sängen! Nu är det också dags att plocka upp en kartuppsättning över det område du ska vandra på, samt en kompass, och lära sig konsten att kartläsa. GPS-navigationssystem är raseri idag och kan vara ett utmärkt hjälpmedel för vandrare, men möjligheten att falla tillbaka på den traditionella kartläsningskonsten kan spara bacon när du glömmer att packa ett extra par batterier till ditt handhållna GPS-system . Nästa sak du behöver göra är att beväpna dig med lite grundläggande information om den ”enorma mängden” vandring och det är en bra idé att läsa ämnet och gå med i en lokal vandringsklubb där du kan lära av erfarna vandrare. Sammantaget är hemligheten att börja långsamt och gradvis bygga upp dig själv. Börja med några av de berömda vandringslederna och arbeta dig upp till en tre- och fyra dagars vandring genom Rockies där du upplever freden och magin att sitta under stjärnorna och se ut över de kraftigt trädbevuxna sluttningarna på dina fötter.